Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Voedingsbodems moderne geneeskunde online bij het NTvG

7 november 2019, door Webredactie NVMG, met dank aan het NTvG
1
/
1

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft weer verschillende interessante medisch historische artikelen en informatie online gezet.

 

 Op  www.ntvg.nl/voedingsbodems-moderne-geneeskunde staat de de interactieve versie van een tijdlijn ‘ontstaan van de moderne geneeskunde in de negentiende eeuw’. Deze tijdlijn is permanent voor niet-abonnees te bezoeken.  

 

Hieronder ziet u de korte inleiding van de website zoals u die kunt bezoeken met deze link.

 

Voedingsbodems moderne geneeskunde

 

In de negentiende eeuw voltrekken zich fundamentele veranderingen binnen de Westerse geneeskunde. Na de ‘geboorte van de kliniek’ worden zieken en ziekten systematisch bestudeerd met instrumenten als de stethoscoop en de microscoop. Het optreden van infectieziekten vermindert door verbetering van hygiëne.
Het laboratorium ontwikkelt zich geleidelijk tot het middelpunt van de wetenschappelijk geneeskunde. Micro-organismen worden ontmaskerd als ziekteverwekkers. In de vroege 20ste eeuw nestelen technieken als röntgenfotografie en elektrocardiografie zich in de klinische praktijk.

 

 

Infographic voedingsbodems van Moderne Geneeskunde

 

Ook ontwikkelde NTvG een bijbehorende infographic ‘voedingsbodems van moderne geneeskunde’. Zij stelde onze vereniging dit fraai gestileerde overzichtje ter beschikking.

Wilt u deze infographic gebruiken, dan kunt u deze HIER downloaden. 

 

1
/
1
infographic ‘voedingsbodems van moderne geneeskunde’ NTvG