Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Verpleegkundig erfgoed

2 februari 2021, door webredactie NVMG
1
/
1

In Het Dagblad van het Noorden van zaterdag 30 januari 2021 stond een mooi artikel over het verpleegkundig erfgoed. Onze SHVB-collectiebeheerder Ida van Deth-Ruys en haar collega Christel Laval tonen de collectie en haar gebruik.

 

 

Uit het dagblad:

 

Van verpleeguniformen tot couveuses die werken op hete stenen en van glazen tepelhoedjes tot een luierdroger. Verscholen tussen autobedrijven en visverwerkers op een Urker industrieterrein zit sinds een paar jaar een museum verstopt vol verpleegkundig erfgoed.

 

Hoewel bezoekers er de deur niet platlopen – in 2019 kwamen er zo’n driehonderd – zijn de voorwerpen van het museum van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit op Urk veel bekeken. De makers van films als Karakter (1997), Oorlogswinter (2008), Sonny Boy (2011), de Storm (2009), de Elfstedentochtfilm De hel van ’63 (2009) en Nynke (2001) over schrijfster

Nynke van Hichtum; allemaal gebruikten ze voorwerpen van het museum.

 

Meestal zullen die specifieke scènes voor de betreffende personages niet al te plezierig zijn geweest. Want alles in de collectie heeft te maken met, jawel, verpleging. Een deel van een EHBO-post in De hel van ’63 is bijvoorbeeld ingericht met attributen van het museum. Voor de schaatsers die massaal gewond….

 

Wilt u het artikel lezen?

Dagblad van het Noorden  SHVB 

1
/
1
Verpleegkundig erfgoed op Urk