Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not

9 augustus 2022, door Rob van der Peet
1
/
1

Florence Nightingale
Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not

 

Vertaald en hertaald door Rob van der Peet

 

Deze uitgave is een nieuwe vertaling van Notes on Nursing uit 1860 (en tot op zekere hoogte ook een hertaling van de eerste Nederlandse vertaling uit 1862).

 

In Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not beschrijft Nightingale heel concreet wat zij onder verplegen (nursing) verstaat, deels door in te vullen wat verplegen wél inhoudt (what it is) en deels door af te bakenen wat verplegen níet inhoudt (what it is not).

 

Op geleide van de kritische teksteditie van Victor Skretkowicz (Florence Nightingale’s Notes on Nursing (revised, with additions). Scutari Press, 1992.) zijn in dit boek ook alle wijzigingen opgenomen die Nightingale naderhand in haar tekst heeft aangebracht (in 1861, 1868 en 1875).

In het boek zal de lezer veel typisch negentiende-eeuwse zaken tegenkomen. Te denken valt aan de benamingen van ziekten en geneesmiddelen, aan verpleegartikelen, aan voedingsmiddelen, aan gebruiksvoorwerpen, maar ook aan medische, natuurwetenschappelijke en ook theologische opvattingen van Nightingale. Meer informatie hierover is te vinden in de ruim driehonderd annotaties die het boek telt. Omdat deze informatie op de pagina staat waar de lezer die mogelijk nodig heeft, is een afzonderlijke Nederlandstalige inleiding op het boek overbodig .
 

Tot slot nog drie opmerkingen:

 

·     ​Het boek telt 388 bladzijden en is alleen in hardcover verkrijgbaar, maar kost slechts € 19,99. Inclusief de verzendkosten komt de prijs onder de 25 euro uit. Bij verkoop via de boekhandel en webwinkels zou dit minstens 30 % hoger uitgekomen zijn.

 

·     Het boek (ISBN 9789403670874) wordt uitgegeven op basis van printing-on-demand: het boek wordt dus pas gedrukt nadat het besteld is. Met het drukken en verzenden van een bestelling zijn circa zeven werkdagen gemoeid.

 

·     Het boek is alleen te bestellen via mijnbestseller.nl/florencenightingale.

 

·     Voor meer informatie: www.robvanderpeet.com.

 

 

Om een lang verhaal kort te maken, voor een alleszins redelijke prijs krijgt u een moderne en prettig leesbare uitgave van het beroemdste verpleegkundeboek aller tijden in huis. Een ideaal cadeau voor verpleegkundigen!
 

 

Hier vindt u een inkijkexemplaar van de eerste 30 bladzijden.

1
/
1
Boekomslag Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not