Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Nieuws van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit November 2020

26 oktober 2020, door webredactie NVMG
1
/
3

Nieuws van de SHVB

 

Activiteiten

In deze merkwaardige periode is het moeilijk om van activiteiten te spreken. Over werken op volle toeren moeten we maar fantaseren en de moed er in houden……Toch gebeurt er van alles rondom de collectie!

 

Op 22 september is er een grote fotosessie geweest in verband met de binnenkort te verschijnen Glossy ‘Floor’, een uitgave van Nu ’91. In het komende nummer wordt een parade van uniformkleding gerealiseerd. Geen wonder dat de redactie daarvoor aanklopte bij SHVB. De collectie uniformen is immers veelzijdig en indrukwekkend. Twee foto’s boven dit artikel getuigen hier van. Medewerkers hadden die dag hun handen vol; de fotograaf en redacteuren van ‘Floor ‘waren meer dan enthousiast.

 

Uitzending ‘Andere tijden’
De uitzending ‘Ode aan de zorg’ die op 10 mei te zien was is herhaald op 24 oktober. Er waren kleine wijzigingen aangebracht in de openingsscène.  Ook nu kwamen er vanuit onverwachte hoeken vele reacties. Binnenkort zal de uitzending op de site van SHVB worden geplaatst.

 

Uitleen
Eerder kon u al lezen dat er een TV serie komt over Alexander Münninghoff en dat daarvoor vele objecten  worden geleend bij SHVB. De eerste twee opnamedagen zijn achter de rug en  voor de volgende scènes staat er weer een omvangrijke uitleen op stapel. SHVB is verheugd om een bijdrage te kunnen leveren aan de serie over deze veelzijdige en bijzondere man.
Inmiddels loopt de TV serie ‘Vliegende Hollanders’ over Fokker en Plesman al enige weken. Ook voor deze serie heeft SHVB een aantal objecten beschikbaar gesteld.

 

Collectiewerk
Zo goed en zo kwaad als het gaat werken medewerkers aan de collectie. De regels in verband met de Corona crisis worden voortdurend bijgesteld en die moeten natuurlijk worden nageleefd. Er mag maar een beperkt mensen tegelijk in het depot aan het werk zijn. Er wordt geselecteerd, geordend en onderhoud verricht aan hout, leer en textiel. Voorlopig worden geen bezoekers ontvangen en zodra dat weer wèl het geval is vraagt SHVB om aanmeldingen opdat er niet te veel mensen tegelijk komen.

 

Ik wens u  hoe dan ook mooie feestdagen en goede moed voor 2021.

 

Ida van Deth

 

  

                                                                                           

 

Bezoekadres: Foksdiep 2, 8321 MK Urk

Telefoon: 06 57395653

Postadres: Zuster Spinhovenlaan 11, 3981 CR Bunnik

Email: [email protected]

Website: www.verpleegkundigerfgoed.nl

 

1
/
3
Uniform en cape van het Academisch Ziekenhuis van de VU te Amsterdam. Op de leerlingenspeld staat het motto: ‘scientia serviat caritati’ = de wetenschap moet de barmhartigheid dienen (en niet andersom). Dit motto bevindt zich ook aan de binnenzijde van de cape. Het ziekenhuis heeft in ca. 1960 een eigen opleiding gegrondvest op de principes van de Vrije Universiteit. Er is bij die gelegenheid ook eigen uniformkleding ontworpen
De japon van Keizerslinnen is van ca 1930; de lange mouwen moesten worden opgerold bij ‘vieze werkjes’. Uit de collectie van de SVHB