Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Nieuws November 2021 Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit

9 oktober 2021, door webredactie NVMG
1
/
1

SHVB bijdrage voor de nieuwsbrief van NVMG van november 2021

 

Symposium Florence Nightingale, dinsdag 26 oktober 2021 Foksdiep 4 te Urk

Deze zeer geslaagde dag werd bijgewoond door 30 belangstellenden. Velen van hen bezochten in de pauzes ook Foksdiep 2 om de collectie van SHVB te bezichtigen.

Op de foto ziet u, van links naar rechts, de sprekers Bart Cusveller, Petrie Roodbol, Cecile aan de Stegge, dagvoorzitter Hugo Schalkwijk, adviseur Historisch College FNI, en de sprekers Rob van der Peet (auteur van het in maart 2021 verschenen boek Van verpleegster tot verpleegkundige en vertaler van Stof tot nadenken over de religieuze beleving van Florence Nightingale) en Mart van Lieburg, die geen nadere introductie behoeft. 

Medewerkers van SHVB hadden een speciale hoek ingericht met objecten en boeken over Florence Nightingale; ook een torso met een prachtige jurk was daar opgesteld.

 

Floriade 2022 Almere

Tijdens de Floriade in Almere zal  SHVB een vitrinetafel inrichten met objecten die voorzien zijn van bloemmotieven. Zo vinden ziekenverpleging en bloemen elkaar! 

Mocht u zich niet kunnen voorstellen hoe deze link wordt gelegd: kom vooral kijken! De vaste bezoekdagen zijn altijd de tweede woensdag en de vierde dinsdag van de maand, tussen 11.00–14.00 uur. Aanmelden per mail is altijd raadzaam, vooral vanwege beperkingen in het aantal bezoekers.

 

Uitleendiensten in 2021

Ondanks de bekende beperkingen die ook SHVB hebben getroffen is er verrassend veel uitleen geweest  aan diverse scholen, instanties en aan de podiumkunsten en TV producenten.

 

Kerstreces

De medewerkers nemen een maand rust na dit bewogen jaar: SHVB is gesloten van 9 december 2021 tot en met 11 januari 2022.

 

Ik wens u allen een mooie decembermaand en een creatief en gezond 2022.

Ida van Deth-Ruys, collectiebeheerder

1
/
1
Sprekers Symposium Florence Nightingale: vlnr. Bart Cusveller, Petrie Roodbol, Cecile aan de Stegge, Hugo Schalkwijk, Rob van der Peet en Mart van Lieburg