Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Nieuws Mei 2020 van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit

11 mei 2020, door Ida van Deth- Ruys  collectie beheerder SHVB
1
/
1

Door de omstandigheden is er op het Trefpunt weinig te beleven; dat geldt ook voor no 2, waar de collectie  van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit zich bevindt.

 

Bijeenkomsten om de 200ste geboortedatum van Florence Nightingale (12 mei 1820) te gedenken zijn helaas afgelast. Nightingale heet naar haar geboorteplaats Florence; voordien was deze naam niet in gebruik bij meisjes. Haar oudere zuster werd twee jaar eerder geboren in Napels en zijn werd dan ook Parthenope, kortweg Parthe genoemd.

 

Om toch iets van haar te laten zien: bekijk bovenstaande illustratie, die het eigenzinnige en onafhankelijke karakter van de kleine Florence duidelijk weergeeft.

Vader Nightingale wandelt met zijn dochters. De  ruim 3-jarige Parthe loopt braaf aan zijn hand, maar Florence van anderhalf loopt liever los en gaat haar eigen gang.

 

Er is wel veel aandacht besteed aan SHVB: In de Volkskrant verscheen op woensdag 22 april een groot artikel met veel aandacht voor de verpleging (dat werd ook wel tijd……) onder de titel ‘Veelzijdig Uniform’. Het is een amusant en leerzaam artikel geworden en schrijfster Cécile Narinx had heel wat voorbereidend werk verricht. Veel illustraties komen uit het boek ‘Handen uit de Mouwen’ door SHVB uitgegeven in 2014. Het resultaat is dat er wederom ruim 100 boeken zijn verkocht.

 

 

Op zondag 10 mei is in het programma Andere Tijden de nodige aandacht geweest voor de collectie en voor SHVB. Er zijn opnames gemaakt aan Foksdiep 2 en ik werd daar aan het woord gelaten. De foto toont de regisseur en de cameraman op de bovenverdieping van de collectie. De uitzending ging niet specifiek over SHVB, maar was een ‘Ode aan de zorg’.

 

Beide publicaties zijn vermeld op de website van NVMG en die van SHVB.
Laten we hopen dat ‘andere tijden’ binnenkort ‘betere tijden‘ worden zodat we elkaar spoedig weer kunnen zien.

 

 

Ida van Deth- Ruys  collectie beheerder SHVB

1
/
1