Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Jan Nassy’s Ex Libris: KNALROOD! BLOEDMOOI!

4 december 2019, door Jan Nassy
1
/
1

 

KNALROOD ! BLOEDMOOI !

 

Wie vorig voorjaar het Rijksmuseum bezocht vanwege de tentoonstelling “High Society”, zag in de laatste zaal zijn extravagant geschilderde gestalte al.

Het schilderij was getiteld: “dr. Pozzi at home”, dateerde van 1881 en was gemaakt in Parijs door de zeer getalenteerde Amerikaanse schilder John Singer Sargent (1856 – 1925).

Ik vond het een indrukwekkende afbeelding, had er ook wel wat anachronistische associaties bij (met een extravagant 2e Kamerlid) en verdiepte me toen niet in de afgebeelde persoon.

Maar november 2019 duikt hij weer op, en hoe!

 

Julian Barnes, begenadigd Brits auteur, wijdt zijn nieuwste boek, De man in de rode mantel, aan deze Pozzi[1].

Na lezing van de eerste recensie fiets ik meteen naar mijn Algemene Boekhandel:
Dit is medische geschiedenis!

 

Natuurlijk is het ook cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis, literatuurgeschiedenis, superieure roddelarij, felrealistisch zedendrama (een kreet die ik als kind zag op affiches voor het toneelstuk Rooie Sien) en upperclass history.

 

Maar Samuel Jean Pozzi werd wèl topchirurg èn de eerste Franse hoogleraar gynaecologie;  via hem komt u ook Paul Broca tegen en Joseph Lister, Jean-Martin Charcot, Georges Gilles de la Tourette, Robert Proust (inderdaad, de broer van…), Alexis Carrell, Georges Duhamel, Parijse ziekenhuisgeschiedenis, fin-de siècle-trans-Atlantische medische congressen en een letterlijk bloedstollende ontknoping! – nou ja, als u dit leest gaat u daar toch van smullen?

 

Natuurlijk valt er wel iets te zeuren.
De Engelstalige uitgave is veel mooier dan de Nederlandse (beter papier, mooier stofomslag, mooiere afbeeldingen, rood leeslint – en dat voor dezelfde prijs!),
De vertaling van artery is niet ader (foei, Ronald!), maar ik vond het in beide talen een sublieme historische ervaring, ook omdat Barnes zo prachtig (zowel impliciet als expliciet!) het fenomeen dubbeltijdigheid [2]vormgeeft.
 
Geef dit boek cadeau aan een Zeer Geachte Collega!  Geef het uzelf cadeau!

 

Desnoods via een van die mannen in rode mantel te paard of per slee in december.

 

 

 

 

Gelukkig nieuw boekjaar! 
Jan Nassy
1-12-2019
 
 

Noten

[1] Julian Barnes, The Man in the Red Coat, uitg. Jonathan Cape, London, 2019;

 De man in de rode mantel, vertaald door Ronald Vlek, uitg. Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2019.

 
[2] Zie Marita Mathijsen, Historiezucht (2013), p. 288 e.v.

1
/
1