Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

In Memoriam Hans Wupkes

11 november 2021, door webredactie NVMG
1
/
1

Tot ons verdriet moesten wij onverwacht voorgoed afscheid moeten nemen van Hans Wupkes (Schiedam 1946 – Nijlen 2021), bestuurslid van de NVMG vanaf haar oprichting in 2013.

Toentertijd zag hij, als voorzitter van de Vereniging van de Geschiedenis van de Verpleegkunde (VGV), de meerwaarde in de verbinding met een vereniging die een breder palet van de medische geschiedenis beslaat dan die van de verpleegkunde alleen. Hij heeft zich veel moeite getroost om deze visie over te brengen op de leden van de VGV en het fusieproces met de NVMG heel zorgvuldig begeleid. Hans heeft zich bij ons sterk gemaakt voor het realiseren van excursies en andere activiteiten vanuit verpleegkundig perspectief, zonder daarbij het samenwerkingsaspect met andere disciplines en andere verenigingen  op verpleegkundig historisch gebied uit het oog te verliezen. Heel typerend voor Hans was zijn snelle manier om mensen op waarde te schatten en zijn subtiele, nooit aflatende  gevoel voor humor.

 

Zijn carrière in de verpleging begon in 1966 met een inservice opleiding in de psychiatrie, in het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort, waar hij al snel docent werd. Om zich verder te bekwamen in het onderwijs vertrok hij naar De Haag en werd docent verpleegkunde aan de Hogeschool. Hans was heel hulpvaardig, sociaal en trouw zoals ook bleek bij zijn afscheid, dat druk bezocht werd.

 

Treffend op zijn overlijdensbericht zijn de woorden:
De band die je ware familie verbindt, is niet altijd van bloed,
Maar ook van respect, liefde en geborgenheid

 

Hans, we missen je.

 

 

Namens het NVMG-bestuur, Petrie Roodbol
 

1
/
1
Hans Wupkes