Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Een Hands-on les in Hepatoscopie: Koffiedik kijken in schapenlevers

30 september 2020, door em. prof. dr. T.M. van Gulik, ea.
1
/
1

 

In het tijdschrift LEVER van Nederlandse Vereniging voor Hepatologie verscheen in het recente augustus 2020 nummer een prachtig historisch artikel van de hand van een groep multidisciplinaire experts:

 

Em. prof. dr. T.M. van Gulik, chirurg, en B.V. van Rosmalen, PhD student, BSc Geneeskunde, Afd. Chirurgie, Amsterdam UMC, Universiteit van Amsterdam (UvA), M.M. van Gulik, BA Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, UvA, J.M. van Rosmalen, kunsthistorica, MA Courtauld institute of Art, Universiteit van Londen en dr. L.B. van der Meer, archeoloog, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden.

 

In het artikel wordt het lezen van de toekomst uit een schapenlever, hepatoscopie, anatomisch en kunsthistorisch bezien.

 

U kunt het gehele artikel lezen in onderstaande PDF of via de website van de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie.

 

EEN HANDS-ON LES IN HEPATOSCOPIE: Koffiedik kijken in schapenlevers

 

De Etrusken waren in de antieke wereld een uniek volk met een eigen taal en cultuur. Zij leefden tussen 1000 en 30 v.Chr in het gebied dat wij nu kennen als Toscane in Italië. Zij hadden een hoge beschaving waarin religie en ritueel een fundamentele rol speelden. Waar- zeggers konden de levers van schapen ‘lezen’ en aan de vorm en ligging van de leverlobben, de toekomst voorspellen, een kunst die ‘hepatoscopie’ werd genoemd. Een bronzen model van zo’n schapenlever gedateerd op ca 100 v.Chr, is te zien in het archeologisch museum van Piacenza, nabij Milaan…..

 

Hier vindt u het hele artikel Koffiedik kijken in schapenlevers 

1
/
1
Etruskische bronzen model (7.5x12.5cm) van een schapen- lever (ca 100 v.Chr.) gevonden nabij Piacenza, die door waarzeggers werd gebruikt voor het voorspellen van de toekomst. (Musei Civici di Palazzo Farnese, Piacenza, Italië)