Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

De rol van de fysiotherapeut bij de Paralympics door Anton de Wijer en Huub Vossen

17 maart 2022, door webredactie NVMG
1
/
1

In het kader van Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden schreven Anton de Wijer en Huub Vossen voor het tijdschrift Fysiopraxis (november 2021) het artikel “De rol van de fysiotherapeut bij de Paralympics”.

 

 

Inleiding

In 1960 gingen de eerste Paralympische zomerspelen van start. In 1980 had Nederland de eer om dit grootste sportevenement ter wereld voor sporters met een lichamelijke beperking te organiseren in het Nationaal Sportcentrum Papendal te Arnhem. Na 60 jaar vindt dit jaar voor de 15e keer de Paralympische Zomerspelen plaats in Tokio. Tijd om eens terug te blikken.

 

Paralympics Internationaal

Het was een idee van Sir Ludwig Guttman, om met regelmaat wedstrijden te
organiseren voor mensen met een beperking. Guttman organiseerde in het ziekenhuis, in Stoke Mandeville, wedstrijden voor patiënten met een beperking om het herstel in brede zin te bevorderen. Zo vond er in 1952 voor het eerst in dit verband een evenement plaats, waar ook een Nederlandse delegatie van sporters meedeed aan…..

 

Het hele artikel kunt u hier, op de website van de Stichting Geschiedenis Fysiotherapie, lezen: 

1
/
1
Bron afbeelding: https://sportgeschiedenis.nl/olympische-spelen/nederland-heeft-een-keer-de-paralympische-spelen-georganiseerd/