Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Blog – Vaccinvrees, vroeger en vandaag

12 juli 2021, door webredactie NVMG
1
/
1

Op de website van Historici.nl verscheen in juni 2021 een interessant blog: Vaccinvrees, vroeger en vandaag.

 

Tinne Claes is postdoctoraal onderzoeker (FWO/KU Leuven), gespecialiseerd in de geschiedenis van geneeskunde. Als co-hoofdredacteur van Wonderkamer nam ze samen met Ad Maas en een team van Belgische en Nederlandse historici de geschiedenis van vaccinatie onder de loep.

 

 

Blog – Vaccinvrees, vroeger en vandaag

 

Wetenschapshistorici uit Nederland en België hebben onderzoek gedaan naar de geschiedenis van wantrouwen tegen vaccinatie. Vaccinatievrees is niet enkel een hedendaags probleem, maar blijkt sinds de 16e eeuw een historische constante te zijn.

 

Van China naar Europa

 

De oudst bekende inentingsmethode ontstond in China in de zestiende eeuw. Patiënten die een lichte vorm van de pokken hadden overleefd, doneerden de korstjes van hun uitgedroogde pokkenblaasjes aan een arts. Die werden tot een poeder gestampt dat moest eindigen in andermans neusgat. Wie op deze manier werd ingeënt, kreeg op zijn beurt een milde vorm van de pokken. Het beoogde resultaat was immuniteit voor de ernstigere verschijningsvormen van de destijds gevreesde ziekte, waaraan gemiddeld één op de tien personen overleed….

 

Verder lezen: https://www.historici.nl/blog-vaccinvrees-vroeger-en-vandaag

1
/
1
Voorstellingen van de pokken in een medisch handboek uit de Qing-dynastie. Yuzuan Yizong jinjian (Imperially Commissioned Golden Mirror of Medical Learning) uit 1742. Bron: Österreichische Nationalbibliothek.