Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

Beeldbank medische instrumenten op website Trefpunt Medische Geschiedenis

23 juli 2021, door webredactie NVMG
1
/
1

Beeldbank medische instrumenten

 

Op zoek naar historische medische apparaten, instrumenten, verplegingsartikelen of meubilair voor spreekkamers, laboratoria en ziekenhuizen?

 

Op het Trefpunt Medische Geschiedenis heeft men een begin gemaakt van de digitalisering en ontsluiting van catalogi die vóór 1970 zijn verschenen.

 

In de medische praktijkvoering is het gebruik van hulpmiddelen onvermijdelijk. Hulpmiddelen bij het verbinden, het verplegen, het verrichten van heel- en verloskundige operaties en het bereiden van geneesmiddelen.

 

Instrumentencatalogi bieden een goed overzicht van de middelen die in de tijd dat de catalogus verscheen beschikbaar waren. In hoeverre deze middelen ook daadwerkelijk werden ingezet en hoe gangbaar ze waren moet uit andere bronnen worden vastgesteld.
Door deze catalogi te digitaliseren en ze van een uitgebreid register te voorzien geeft het Trefpunt medisch-historische onderzoekers een nuttige tool in handen, zowel voor de bestudering van de geschiedenis van de medische praktijkvoering als voor het identificeren en beschrijven van medisch erfgoed.

 

Welke catalogi het betreft en hoe u in de bronnen kunt zoeken vindt u op de website van het Trefpunt: https://tmgn.nl/instrumenten

 

 

 

1
/
1