Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

9 oktober 2020 Lezing Uit de schaduw: het meeslepende leven van Johannes Swammerdam (1637-1680)

5 oktober 2020, door Webredactie NVMG
1
/
1

Naar aanleiding van een prachtige schenking van het boek Historia insectorum generalis, ofte algemeene verhandeling van de bloedelose dierkens van Johannes Swammerdam geven we een presentatie over deze onderzoeker en zijn bijzondere werk.

 

De presentatie vindt plaats op vrijdag 9 oktober tussen 14.00 en 15.00 uur. Het is mogelijk de lezing in het museum of online bij te wonen.

 

Wie was Johannes Swammerdam?

Eric Jorink vertelt meer over het leven van Johannes Swammerdam. Als onderzoeker heeft Johannes Swammerdam altijd in de schaduw gestaan van Antonie van Leeuwenhoek. Dat had gedeeltelijk te maken met het feit dat Swammerdam jong stierf, en ook dat Van Leeuwenhoek veel nadrukkelijker zichzelf afficheerde als onderzoeker. Toch was het Swammerdam die als eerste in de Republiek zich stortte op de bestudering van insecten en microscopische entiteiten. Dat hij minder bekend is, is ook het gevolg van zijn veelbewogen leven, waarin radicale filosofische gedachten, jaloerse collega’s en een godsdienstige crisis een grote rol speelden.  

 

Prof. dr. Eric Jorink is Teylers hoogleraar aan de Universiteit Leiden en onderzoeker aan het Huygens ING. Hij is specialist op het gebied van de wetenshapsgeschiedenis van de vroegmoderne tijd en werkt aan een biografie van Swammerdam.

 

De schenking en restauratie van het boek

Aanvullend op het verhaal van Jorink gaat conservator Tim Huisman in op de plaats die deze Algemene verhandeling van de bloedelose dierkens inneemt in het geheel van Swammerdams gepubliceerde werk. Maar hij zal natuurlijk ook uit de doeken doen waarom Rijksmuseum Boerhaave zo blij is met deze schenking.

 

Datum: vrijdag 9 oktober
Tijd: 14.00-15.00 uur 
Locatie: In het museum of online via een YouTube-livestream
Kosten: De online livestream is gratis te volgen. Voor het bijwonen van de lezing in het museum is een geldig entreebewijs noodzakelijk. 

 

Helaas de Swammerdam-lezing in het museum is vol, u kunt zich aanmelden voor de livestream via YouTube.

 

Informatie en inschrijven via: 

https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/swammerdam/

 

1
/
1