Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

11 December 2019 Bijeenkomst Nederlands Genootschap Antieke Geneeskunde i.o.

7 november 2019, door Webredactie NVMG
1
/
1

Op woensdag 11 december zullen wij uit naam van het Nederlands Genootschap Antieke Geneeskunde i.o. weer een bijeenkomst organiseren.

Bij deze bent u van harte uitgenodigd; graag horen we uiterlijk dinsdag 3 december of u aanwezig zult zijn!
 
Datum en tijd
Woensdag 11 december 2019, inloop 19:00, aanvang 19:15.
 
Locatie
Stijlkamer
Janskerkhof 13, zaal 0.06
Utrecht
 
De deur van het gebouw valt automatisch in het slot, er zal iemand staan om de deur open te houden tot 19:15. Mocht u (onverhoopt) te laat komen kunt u bellen naar 0611236704 (Eline van Ballegooij), dan zal iemand de deur voor u openen!
 
Programma

 

19:15-20:00 (inclusief vragen en discussie) Dr. Anton van Hooff :
“Antieke geboorteregeling, medisch en magisch”
 
20:00-20:15 Pauze (koffie en thee aanwezig)
 
20:15-21:00 (inclusief vragen en discussie) Maria Wester:
“Ziekte of zegen? De uterus in het werk van Aretaeus van Cappadocië”
 
Toegang gratis!
 
Dr. Anton van Hooff
Dr. Anton J. van Hooff (*1943),; studie klassieken in Nijmegen, leraar oude talen 1967-1973;  promotie 1971 op het proefschrift Pax romana. Een studie van het Romeinse imperialisme. 1973-1976 lerarenopleider aan de Gelderse Leergangen (nu Hogeschool van Arnhem en Nijmegen(, 1976-2008  (hoofd)docent klassieke geschiedenis en vakdidactiek klassieken aan de Universiteit Nijmegen; na pensionering 6 jaar docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Publicaties over: Caesar, Polybius, antieke eigendoding, antiek banditisme. Sinds pensionering een reeks publieksboeken: Nero en Seneca, Athene. Het leven van de eerste democratie, Marcus Aurelius. De keizer-filosoof, Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld, Keizer van het Colosseum, Sterven in stijl. Leven met de dood in de klassiek oudheid, De Gouden Eeuw van Rome, Het Plakkaat van Verlatinge. De eerste onafhankelijkheidsverklaring. In februari verschijnt Klassieke Liefde, waarin ook de antieke geboorteregeling wordt behandeld.
 
Maria Wester
Maria Wester is arts-onderzoeker en doet promotieonderzoek naar ANCA-geassocieerde vasculitis op de afdeling Pathologie van het LUMC in Leiden. Haar bachelor geneeskunde deed zij aan de universiteit van Cambridge in het Engeland en terug in Nederland voltooide zij haar master geneeskunde aan het LUMC in Leiden. Haar interesse in antieke geneeskunde begon tijdens het schrijven van haar profielwerkstuk op de middelbare school. In Cambridge studeerde zij een jaar aan de faculteit History and Philosophy of Science en tijdens haar master volgde zij het mastertraject medische geschiedenis, waar zij onder begeleiding van prof. dr. Manfred Horstmanshoff en drs. Karine van ’t Land een scriptie schreef over de uterus in het werk van Aretaeus van Cappadocië. Momenteel is zij betrokken bij de uitgave van de Nederlandse vertaling van de werken van Aretaeus.
 
Voor aanmelden en (praktische) vragen over de lezingen kunt u contact opnemen met Eline van Ballegooij:
 
E-mail: [email protected]
Telefoon: 0611236704

1
/
1