Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis

1 oktober 2021 Lezing Zuster Groneman: een pionier in de verpleegkunde

23 juli 2021, door webredactie NVMG
1
/
1

Het opleiden van verpleegkundigen is tegenwoordig een hot issue. Maar hoe is de opleiding zoals we die nu kennen tot stand gekomen? Historica dr. Cecile aan de Stegge vertelt over een belangrijke maar relatief onbekende pionier in de opleiding voor verpleegkundigen: Zr. J.C. Groneman.

 

Op 1 oktober 2021 is het precies 60 jaar geleden dat de School voor Verpleegkundigen van het Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit van start ging met een geheel vernieuwde inservice-opleiding. Omdat het in aanbouw zijnde nieuwe VU-ziekenhuis pas jaren later geopend zou worden, kregen de leerlingen van deze School stageplekken in allerlei zogenaamde ‘gastziekenhuizen’. Zowel algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, sanatoria als instellingen voor zwakzinnigen openden hun deuren voor de leerlingverpleegsters van de VU. De directrice die dit voor elkaar wist te krijgen heette zuster J.C. Groneman.  Omdat zij al 15 jaar naam had gemaakt als (adjunct-)directrice van ziekenhuis ‘Ziekenzorg’ te Enschede, had zij een groot netwerk in de gezondheidszorg.

 

De lezing wordt verzorgd vanuit de Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit, binnen het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland. (www.verpleegkundigerfgoed.nl)

 

Praktische informatie

Datum: 1 – okt 2021
Tijdstip: 16:00 — 17:00
Kosten: Gratis
Meer info: www.verpleegkundigerfgoed.nl
Contact: [email protected]

1
/
1
Cecile aan de Stegge